Pamutti blog

Nyuszisapka és sál

2015.03.23 10:35

Kedves Olvasóink!

Mindenkit szeretettel üdvözlünk a Pamutti bolt blog oldalán!
Fogadjátok örömmel első blogbejegyzésünket. A tavasz beköszöntével egy vidám nyuszisapka és hozzáillő sál elkészítésének leírásával kedveskedünk nektek. A megvalósítás nagyon egyszerű, a varrásban bátortalanoknak is szívesen ajánljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyuszifüles tavaszi gyereksapka

Varrás előtt szükséges beavatni az anyagot, ennek módját itt olvashatod.

Amire szükséged lesz:

  • kb. 30 cm  (ha sálat is szeretnél, akkor 40 cm) 150 cm széles jersey anyag     

  • a fülekhez 15 cm x 5 cm jersey anyag (ízlés szerint választható más színű anyag)

 

A leírásban Szeder és Fukszia biopamut jerseyt használtunk. A szabásminta méretei 52 cm fejkörfogatú (kb. 5 éves) gyermek részére készültek, de a méretek arányos csökkentésével vagy növelésével, könnyen saját gyermekeitek méretére igazíthatjátok.

1. Lépés  - Szabásminta készítés

Készítsük el a méretek alapján a képen látható szabásmintát.

 2. Lépés – A sapka kiszabása

Az anyagot úgy kell kiteríteni, hogy az anyag színén - közelebbről nézve - látható csíkozás (szálirány) függőlegesen fusson. Kék nyilak mutatják az irányt. Az anyagot színével befelé félbehajtjuk, majd felfektetjük a szabásmintát.

A képen felül, kék visszaforduló nyíl jelzi a félbehajtást. A szabásmintát pontosan a félbehajtott anyagszélhez illesztjük (ezt a részt ne vágjuk majd el!), majd az egészet az anyaghoz gombostűzzük. Jelölőfilccel vagy krétával, 0,5 cm-es ráhagyást hagyva körberajzoljuk, majd kiszabjuk a kék szaggatott vonal mentén. Szétnyitáskor egy hatcsúcsú koronához hasonló darabot kell kapnunk.

3. Lépés – A nyuszifülek kiszabása

A fülekhez kétféle színű textilt használunk. Figyelve a szálirányra, felfektetjük a szabásmintát a színével befelé hajtott anyagra.

Körben 0,5 cm-t ráhagyással szabjuk ki.

Mindkét anyag esetében így járunk el. Ezzel 2 x 2 db fülrészt kapunk. A két különböző színű textilből egyet-egyet színével szembefordítva összegombostűzünk, majd a fül alját kihagyva összevarrjuk. A varráshoz jersey tűt használunk, és a szokásos egyenes öltés helyett, az ehhez legikább hasonló cikk-cakköltést használjuk. Az öltéshossz: 2,5-3 mm, öltésszélesség 0,5-1 mm legyen. A képen fent a 0,5 mm, lent az 1mm öltésszélességű varrat látszik.

A varrásráhagyáson a varrásra merőlegesen néhány bevágást ejtünk, hogy kifordítás után szebben mutasson.

Ezután kifordítjuk a füleket.

 

4. Lépés – A sapka összevarrása I.


Egy kis kitérő a varrás előtt:

A rugalmas anyagok varrása kicsit eltér a többi anyagtól, mert ügyelnünk kell rá, hogy az anyag a varrás után is megőrizze rugalmasságát. Erre két lehetőségünk van:

- Interlockkal történő varrás (varrja és egyben el is dolgozza az anyagszéleket) vagy

- Hagyományos varrógéppel történő varrás: ebben az esetben a varráshoz a szokásos egyenes öltés helyett, az ehhez legikább hasonló cikk-cakköltést használjuk (lásd a füleknél). Az öltéshossz: 2,5-3 mm, öltésszélesség 0,5 mm legyen. A széleket a hagyományos cikk-cakköltéssel dolgozzuk el.

A kiterített hatcsúcsú sapkával folytatjuk. A csúcsok számozása a képen látható.

 A baloldali első koronacsúcsot a másodikra fordítjuk (színt színnel szemben), majd a képen látható élét összevarrjuk. Ugyanezt elvégezzük a jobboldali első és második csúccsal is.

5. Lépés – Nyuszifülek elhelyezése, A sapka összevarrása II.

Először a fül mindkét alsó felét a középvonalához hajtjuk.

Majd gombostűvel rögzítjük a fület a jobboldali 2. és 3. csúcs közé.

(Az anyagot szétnyitva, mindenképpen ellenőrizzük, hogy a fül jó helyre került-e.) Ha igen, akkor összevarrjuk a megjelölt részt. Ugyanezt a műveletsort végezzük a baloldali 2. és 3. csúcs esetében is a másik füllel. (Ha ennél a lépésnél jársz, akkor a jobboldali 1. és 2. csúcs már össze van varrva, itt a jobb láthatóság érdekében még nincs.)

6. Lépés – A sapka összevarrása III.

A sapkát színt színoldallal szembefordíjuk. Majd a sapka aljától indulva a fejtetőn áthaladva egészen az összevarratlan koronarészig gombostűzzük, majd ugyanezen a vonalon haladva összevarrjuk.

Kifordítjuk és az alja felhajtását leszámítva, készen is vagyunk. Ha kéznél van a gyermek, akkor próbáljuk rá. Most még tudunk alakítani a sapka bőségén.

7. Lépés – A sapka felhajtása, varrása

Ha a méret rendben, akkor kezdhetjük a felhajtást. Ehhez lemérjük a gyermek fejét a tarkójától kezdve a fejtetőn át a homlokáig (ameddig szeretnénk, hogy leérjen a sapka). Egy 5 évesnél ez kb. 38 cm. Ezt elfelezzük: 19 cm, ez az a távolság, amit a kész sapka fejtetőn lévő varrásától az alja irányába le kell mérnünk. Gombostűvel körben bejelöljük. Lemérjük az alja és a gombostűk közötti részt, ami kb. 5 cm lesz, ez elég a felhajtásra. A sapka alsó szélét interlockkal vagy cikk-cakköltéssel eldolgozzuk, majd az alja ráhagyását behajtjuk. Ikertűvel a sapka színén haladva megvarrjuk. Közben folyamatosan figyelünk, hogy alul a ráhajtás a tű alatt maradjon. A színoldalon így két párhuzamos varrásvonal látszik, a fonákoldalon pedig cikk-cakk öltés.

 

Ezzel készen is van a nyuszifüles sapka, ami már hordható is!

 

Tavaszi sál (hátul megkötős)

 

Amire szükséged lesz:

40 cm jersey anyag

Készítheted egyféle színből vagy kétféle szín kombinációjából. A leírásban a Szeder és a Fukszia anyagokat használtam, összhangban a sapkával. Ha a sapkát is szeretnéd elkészíteni, akkor ebből a 40cm-ből az is kikerül.

 

1. Lépés – Szabásminta elkészítése

A megadott méretek alapján készítsünk hasonló szabásmintát.

 

 

2. Lépés – A sál kiszabása

Figyelve a szálirányra gombostűzzük a szabásmintát a színével befelé fordított félbehajtott anyagra (a kék visszaforduló nyíl jelzi a félbehajtást), majd 0,5 cm ráhagyást hagyva szabjuk ki a kék szaggatott vonal mentén. Ha egyféle anyaggal dolgozunk, akkor ezt még egyszer ismételjük meg, így két ugyanolyan darabot kapunk. Ha kétféle színt választottunk, akkor a másik darabot a másik színből szabjuk ki.

 

3. Lépés – A sál összevarrása

A két részt, színt színnel szembefordítva összegombostűzzük, egy kis rést hagyunk a kifordításhoz (max. 5 cm), és összevarrjuk. A varrást interlockkal vagy varrógéppel végezzük. Ez utóbbi esetben az egyeneshez leghasonlóbb cikk-cakköltéssel dolgozzunk (leírását lásd a sapkánál), hogy az anyag a varrás mentén rugalmas maradjon.

4. Lépés – Kézi varrás

Kifordítjuk,

 

 

majd a rést láthatatlan öltéssel, kézzel végigvarrjuk az ábra szerint.

 

Készen is vagyunk! Íme a sapka és a sál egyben.

 

Webáruház készítés