Pamutti blog

Miért jó választás a gyapjú?

2016.01.11 16:07

Kedves olvasók!

A gyapjúról sok embernek a kötött sapkák, kesztyűk vagy pulóverek jutnak eszébe, pedig ennél jóval sokoldalúbb anyagról beszélünk :)

Az alábbiakban bemutatjuk nektek, miért szeretjük, és miért érdemes nektek is gyapjút választanotok.

Miért jó választás a gyapjú?

 

Természetes anyag: A szálak szerkezete leginkább a hajunkéhoz hasonlít, az anyaga állati fehérje, többnyire aminosavakból felépülő keratin.

Ugyan már egyre több gyártó szintetikus szálakkal keveri a gyapjút, hogy egyes tulajdonságaikon javítsanak, de a tiszta gyapjú termékeknek még mindig nagy kultusza van.

Ha fontos számodra a természetesség, számodra kitűnő választás.

 

Tartós kényelem: A gyapjúszálak pikkelyes szerkezűek, és enyhén hullámosak. A szerkezete miatti légzárványoknal köszönhetően jó a melegtartó képessége, a hullámosság pedig a könnyű feldolgozást teszi lehetővé.

A szálak hullámossága miatt a gyapjú fonalak természetesen rugalmasak, a belőlük készült anyagok, ruhadarabok pedig kényelmesek. A terhelés megszűnésével a szálak visszanyerik eredeti formájukat, így a kinyúlás miatt sem kell túlzottan aggódnunk.

 

Széleskörűen felhasználható: A finom, puha flaneltől a nehéz kabátszövetig szinte mindenhol találkozhatsz gyapjúval.

Gyönyörű, vékony szöveteket, és izgalmas textúrájú vastag kelméket is készítenek belőle. Nálunk az utóbbival találkozhatsz.

 

Jól alakítható: A gyapjú szálak hő és nedvesség hatására alakíthatóvá válnak, így az általad elkészített ruhadarabot gőzölős vasalóddal tökéletesen az alakodra formázhatod.

 

Sose megy ki a divatból: A gyapjú minden téli kollekció fontos eleme. A fentebb említett széleskörű felhasználás pedig lehetővé teszi, hogy egy hozzád illő darab a téli ruhatárad meghatározó eleme legyen - akár éveken keresztül :)

 

Az üzletünkben található gyapjú anyagok:

 

  • buklé: izgalmas, „csomós” textúrájú. Ideális választás ruha, mellény, szoknya, blézer, átmeneti kabát, sapka és sál készítéséhez. Rugalmas, így a pamutjersey anyagokkal jól kombinálható.

  • Kevert gyapjú: Kötött, egyik oldalán bolyhozott anyag, kellemes tapintású. 20% poliészter tartalma miatt könnyebben kezelhető és gyorsabban szárad, mint a tiszta gyapjú. Ideális választás ruha, szoknya, mellény, blézer, sapka és sál készítéséhez

gyapjú mellények

 

Fontos tudnivalók, ha Pamutti-gyapjúval szeretnél dolgozni:

 

  • A vágott szélek nem foszlanak/feslenek, külön eldolgozást nem igényel
  • Varrás közben nem sérülnek – ha mégis, egy kis gőzöléssel a helyükre rendeződnek a szálak. Így nem kell aggódnod, ha ki kell bontanod egy varratot.
  • Pamutjersey-vel jól kombinálható – rugalmassága miatt.
  • A pamuthoz hasonlóan ezt is érdemes beavatni – a tiszta gyapjút csak kézi mosással!
  • A tiszta gyapjú vagy kézi mosással, vagy professzionálisan tisztítható
  • A nyakkör és a karöltő fonák oldalára érdemes ripsz szalagot varrni, hogy az évek múlásával se nyúljon ki az elkészült ruhadarab.
  • Vigyázat! Függőséget okozhat :) (Mi már azzá váltunk)
Webáruház készítés