Pamutti blog

Kislány szoknya

2015.04.15 13:36

 

 

Üdvözlünk Mindenkit!

 

 

 

Ismét jelentkezünk egy újabb ruhadarabbal. Ezúttal egy kislány szoknya elkészítését mutatjuk be Nektek. Jersey anyagból készült, tündéri, pörgős és nagyon kényelmes.

 

Sok sikert kívánunk az alkotáshoz!

 

Varrás előtt minden anyagot be kell avatni, ennek módját itt találod meg.

Amire szükséged lesz:

Mérettől függően:

  • 50 cm jersey anyag ( 116-os gyerekméret) A leírásban a Törökszegfű anyagból készült a szoknya.

  • Gumiszalag (2,5 cm széles, derékbőség hosszúságú kb. 50-60 cm)

 

1. Szabásminta elkészítése, anyag kiszabása

A szabásmintát a kép alapján elkészítjük, majd az anyagot színével befelé fordítva félbehajtjuk. A visszaforduló nyíl jelzi a félbehajtást. Ezután felhelyezzük a szabásmintát, és a legalsó elem alsó élénél 2 cm, a többi helyen pedig körben 1 cm ráhagyással szabjuk ki az anyagot. Mivel félbehajtott anyagból dolgoztunk, így 6 darab kiszabott anyagunk keletkezik. Szabjunk ki a derékpánthoz egy ráhagyással együtt 8 cm magas 60 cm széles darabot.

2. Beráncolás

Minden kiszabott anyag tetejét, tehát a trapézok felső oldalát beráncoljuk. Ehhez készítsünk egyenes öltéssel, 4-es öltéshosszal, 2 db párhuzamos varrást, ami a felső éllel is párhuzamos. Az első varrás 0,5 cm-re legyen a felső éltől, a második 0,5 cm-re az első varrástól.  A varrás elejét eldolgozzuk, a végét viszont hagyjuk szabadon. Ismételjük meg ezt a műveletet minden kiszabott darabnál. (kivéve a derékpántot)

Ezután következhet a beráncolás. Kezdjük a legalsó elemmel (1). Ennek felső szélét a középső elem (2) alsó széléhez kell igazítanunk, tehát ilyen szélességűre kell beráncolnunk. A beráncoláshoz fordítsuk színével felfelé az anyagot, és az így látható két el nem dolgozott cérnaszálat egyszerre húzzuk, mígnem elérjük a kész szélességet. Ekkor kössük össze a két cérnát. A középső elem felső szélét a felső elem (3) alsó széléhez kell beráncolnunk. A legfelső felső szélét pedig a derékpánt szélességéhez kell igazítanunk, tehát 31 cm-re húzzuk be. Ugyanezt végezzük el a másik 3 elem esetében is.

3. A szoknya részeinek összevarrása I.

A szoknya egymáshoz igazított és beráncolt részeit színt színoldallal szembefordítva gombostűvel egymáshoz rögzítjük, úgy, hogy a legkeskenyebb kerüljön felülre, a középső középre, a legszélesebb pedig alulra. Majd ezeket összevarrjuk. (1-2. lépés). Rugalmas anyagok varrása a  Tippek varráshoz menüpontban található. A másik 3 elemet ugyanígy gombostűzzük és összevarrjuk.

4. A szoknya részeinek összevarrása II.

A szoknya 3-3 darabból elkészített részeit színt színoldallal szembefordítva a szélek mentén összevarrjuk. (3. lépés)

5. Derékpánt elkészítése

A 8 x 60 cm-es derékpánttal dolgozunk tovább. A pántot színével befelé fordítva félbehajtjuk, 1 cm-es ráhagyással összevarrjuk.

 

6. Lépés – Derékpánt szoknyához rögzítése

A derékpántot a hossza mentén színével kifelé félbehajtjuk, majd a szoknya felső szélének színoldalához gombostűzzük, és összevarrjuk. 5 cm-es rést hagyjunk ki a gumi befűzéséhez.  A gumit (2,5 cm széles, hosszúsága  a derékbőségtől függ, kb. 50-55 cm) biztosítótű segítségével fűzzük be a derékpántba, majd varrjuk össze a gumi 2 végét. Ezután varrjuk be a kihagyott rést.

7. Lépés – A szoknya aljának felhajtása

A szoknya alsó szélét eldolgozzuk, 2 cm-t felhajtva gombostűzzük, majd ikertű segítségével levarrjuk. Ennek leírását itt találod meg.

A gumi derékpántba való rögzítéséhez varrjunk néhány párhuzamos sort a derékpántra kívülről.

Készen is van a tavaszi kislányszoknya!

Webáruház készítés