Pamutti blog

Kantáros nadrág szabásmintával

2016.07.22 16:43

Kedves Olvasóink!


Újdonság a Pamutti blogon! Bejegyzésünkhöz nyomtatható szabásmintát is mellékelünk.

Bemutatjuk, hogyan készíthetsz gyermekednek vagány kantáros nadrágot.

 

1. Anyagok kiválasztása:


Ez a minta nem rugalmas anyagokhoz készült, így a legjobb választás a pamut- és lenvászon, illetve az őszi-téli szezonra a kordbársony anyagunk.

Anyagszükséglet 92-122-es méretre:

 

- 60-80 cm egyszínű len- vagy pamutvászon (minimum 140 cm széles)

- 60 cm mintás pamutvászon

- 6-8 db nagyobb méretű gomb

 

Tipp: nyomtasd ki a szabásmintaíveket és mérd le, hogy pontosan mennyi anyagra van szükséged.

 

2. Szabás:

 

A letölthető szabásmintát Itt találod. Az első oldal a szabáshoz szükséges instrukciókat tartalmazza. Ellenőrzésként nyomtasd ki az első oldalt és mérd le a négyzetet, akkor jó, ha 1 cm x 1 cm a mérete. Máris nyomtathatod a többi elemet. (Ha ettől eltérő, akkor módosítsd a méretét, míg el nem éred az 1 cm-t.) Az illesztési pontokon ragaszd össze a szabásminta elemeit, majd másold át a megfelelő mintát pausz papírra, és szabd ki az alkatrészeket.

 

A minta elemeinek összefoglalása:

 

- Nadrág eleje: 2 db (félbehajtott anyagból érdemes szabni)

- Nadrág háta: 2 db (félbehajtott anyagból érdemes szabni)

- Kantár eleje: 2 db (1 egyszínű + 1 mintás). A kantár eleje darabonkét félbehatott anyagból készül, a félbehajtást a hajtás vonalára merőleges 2 vonal jelzi.

- Kantár háta: 2 db (1 egyszínű + 1 mintás). A kantár eleje darabonkét félbehatott anyagból készül, a félbehajtást a hajtás vonalára merőleges 2 vonal jelzi.

- Zseb: 1 db (ennek mérete egyéni ízlés kérdése)

Az alkatrészek kiszabása után jöhet a varrás.

Ráhagyás: körben 1 cm, a nadrág aljánál és a zseb tetejénél 2 cm.

 

3: Varrás

Gombolható átlapolás

 

A varrás első része a gombolható átlapolás elkészítése. A nadrág eleje és háta részén látszik egy kiugrás, ezzel dolgozz elsőként.

Szegd el a hátarészen található toldás külső oldalát, majd hajtsd félbe és az alsó ívét varrd le interlock géppel.

Amennyiben nem interlock-kal dolgozol, az összevarráshoz egyenes öltést, az eldolgozáshoz a cikk-cakk öltést használd.

 

toldás eldolgozásatoldás eldolgozásatoldás eldolgozása

 

A nadrág elején lévő toldás szélét is dolgozd el. A végén a varrást futtasd egy kicsit be a szárba.

toldás eldolgozása

 

A nadrág fő részeinek összevarrása

 

Ha eldolgoztad a toldásokat, varrd össze a nadrág fő alkatrészeit. Elsőként fektesd egymásra a nadrág egyik elejét és az egyik hátát színükkel befelé fordítva és varrd össze az oldalát. Ehhez a toldásokat hajtsd be a leendő helyükre, és gombostűzd is le, hogy biztosan ott maradjanak. A nadrág oldalát közvetlen a toldások alatt kezdd el összevarrni. Varrd össze ugyanígy a másik oldalát.

oldalak összevarrásaoldalak összevarrása

 

Ezután ezt a két összevarrt elemet fektesd egymásra - színt színnel szemben - és varrd össze az eleje- és a hátaívet. (A sárga jelzés mutatja.)

ívek összevarrásaívek összevarrása

Ezután a szárak összevarrása következik. Ügyelj arra, hogy az összevarrt ívek varrásvonala középen találkozzon - még akkor is, ha szárak alja emiatt nem illeszkedik. A szárak alját ugyanis könnyebb egy ollóval leigazítani.

szárak összevarrása

 

Kantár elkészítése

 

Szabd ki a kantárok alkatrészeit. Itt minden elemből kettőt kell kiszabni, egy mintásat és egy egyszínűt.

Fektesd egymásra a 2 eleje kantárrészt színt színnel szemben, és az alja kivételével varrd össze őket, a varrásráhagyást néhány helyen ollóval csípd be, majd fordítsd ki. A kifordítás után vasald le, majd a színoldalukról (szintén az alja kivételével) tűzd körbe őket. (A tűzés egy varrás jelent a szélétől 1-2 mm-es távolságra.) Közben figyelj, hogy a két anyag szépen illeszkedjen egymásra, ne nyúljon túl az egyik a másikon. Ismételd meg ugyanezt a háta kantárrésszel.

kantár elejekantár háta

 

Ezután gombostűzd őket hozzá az elkészített nadrághoz. Az elejét az elejéhez, a hátát a hátához egyszínűt az egyszínűvel szembefordítva. Az elejerészen a kantár és a nadrág szélessége megegyezik, varrd össze ezt a részt. Majd jön a hátoldal, ahol a toldás miatt a nadrág szélesebb.

A toldás részből vedd ki az -elején betett- gombostűt és hajtsd ki. Igazítsd a kantár részt középre, (a legegyszerűbb, ha hosszanti irányban félbehajtod a kantárt és hajtásvonalat bejelölöd, ezzel megvan a közepe, ezt illeszted a nadrág közepéhez.) és egy lépésben varrd végig a szakaszt - ezzel a szabadon álló toldás részt is eldolgozod, és a kantár részt is hozzávarrod a nadrág részhez.

elejerészhátarész

 

Tűzés

 

Ezután már szinte kész is a nadrág!
A tűzések következnek. A képen látható módon tűzd le a varratokat! A sárga szaggatott vonal jelzi a tűzések helyét. Először a két kantárrész alját, majd az eleje rész toldását, végül a hátarész toldását, ezt hajtsd be a helyére a tűzés után, ide kerülnek majd a gombok (lásd alább). 

Dolgozd el a nadrágszárak alját, majd hajtsd fel a nadrág szárát.

tűzésekszárak felhajtása

 

Gomblyukak varrása

 

Varrd ki a goblyukakat! 2-2 gomblyuk fog helyet kapni a kantár 2 szárán, és mérettől függően 2 vagy 3 gomb a nadrág oldalán. Az oldalon lévő toldások közül az elejerészen lévő toldásra kerüljenek a gomblyukak.

Fontos, hogy a lyuk méretét a gombhoz igazítsd! Ha bizonytalanok vagy a mérettel kapcsolatban, végezz próbát egy kis darabon.

Ha kész vagy a gomblyukakkal, vágd ki őket óvatosan egy kisméretű, hegyes ollóval, vagy varratbontóval. Ezek után - a nyílások közepén krétával vagy tollal átjelölve a túloldalra - jelöld be a gombok helyét és varrd fel őket.

gomblyuk

 

Zsebek varrása

 

A legjobb rész, a zseb következik, itt megnyilvánulhat a fantáziád, és úgy alakíthatod, ahogy szeretnéd. Fiúknak lehet fodított házikó alakú zseb, lányoknak alul gömbölyű, felül beráncolt... A méretét tetszőlegesre vághatod, lehet méretezni a belevaló tárgyra - zsebkendő vagy apró játék - de funkcionálhat csak díszítőelemként is. Ha kivágtad a zsebet, dolgozd el minden oldalát.  Ezután a zseb nyitott oldalát varrd le a nadrágszár felhajtásához hasonlóan. Majd hajts be a többi oldalán 1 - 1 cm-t, gombostűzd a nadrágra, és varrd körbe.

 

zseb

 

Kész!!!

Hosszú utat tettél meg idáig, és most végre elkészült! Gratulálunk!

Oszd meg velünk tapasztalataidat és az elkészült munkáidat is. Csatlakozz az a alkotócsoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/519729784864876/edit/

Kérdésed van? Írj kommentet, és válaszolunk!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Webáruház készítés