Pamutti blog

Állatkák

2016.11.14 15:02

Kedves Olvasók!

Biztosan sokan őrizgettek otthon maradék anyagdarabokat, amelyek arra várnak, hogy valami apróság készüljön belőlük. Itt az idő, hogy ezek előkerüljenek a szekrény mélyéről, hiszen ebben a bejegyzésben arról írunk, hogyan készíthettek kedves játékállatkákat az otthon várakozó állásponton lévő anyagdarabokból.

Alkotásra fel!

Állatkák

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ebben a bejegyzésben két kis állatkának - egy rókának és egy dinónak - az elkészítését mutatjuk be. Az egész alkotás folyamata nagyon örömteli, már-már függőséget okozó, ráadásul a végeredmény is ölelgetnivaló lesz.

Érdemes azonban precízen, pontról-pontra haladva dolgozni, mert minden részletnek jelentősége van.

 

Szabásminták:

 

A szabásmintát itt töltheted le.

A kinyomtatáskor ellenőrizd le a méretek pontosságát az ellenőrző négyzet segítségével. Természetesen más méretben is el tudod készíteni, a minták arányosan nagyíthatók és kicsinyíthetők.

 

Róka:

 

1. Lépés: Szabás

 

Alapanyagok kiválasztása: mi maradék jersey anyagból dolgoztunk, melyet a fonákoldalon rávasalható közbéléssel erősítettünk meg, így a jersey elveszíti a rugalmasságát, (ezáltal könnyen ki lehet tömni a végén) viszont megőrzi a puhaságát és végig nagyon hálásan viselkedik.

Nyomtasd ki a szabásmintát és szabd ki az alkatrészeket, mindenhol +1 cm a varrásráhagyás.

Minden alkotóelem fonákoldalára vasalj közbélést. (A közbélést érdemes a jerseyvel együtt kiszabni.) A farokrészre körben 1 cm-rel kisebb közbélést vasalj.

 

róka alkatrészei

 

2. Lépés: Fej

 

A rókafej elejére varrd rá a kis háromszögeket a füléhez. Ezután vedd a szív alakú elemet és a rókafejet és fordítsd színt színnel szemben. Varrd össze öket a fülénél. A szabásmintán bejelöltük ezt a részt.

 

róka feje

 

3. Lépés: Fej és test összevarrása

 

Az elkészült fejet varrd hozzá először az egyik test elemhez, majd a másikhoz. A testrész orrához illesztve haladj a háta felé.

 

róka fejeróka feje

 

4. Lépés: Lábak kialakítása

 

Van egy H betű formájú elemünk, erre a lábak és a has kialakításához van szükségünk. Ettől lesz igazán térbeli a forma. A H betűt félbe hajtva jelöld be a két kék pontot. Pontosan az egyik ponttól a másikig kell majd varrnod. Először az egyik oldali lábakat varrd meg a képen látható módon, majd a másik oldaliakat.

Varrd be a rést az orrától a nyakáig. Ezután a hátarész még szabadon van, most ezt varrd be úgy, hogy a popóján maradjon egy rés, amin keresztül ki tudod fordítani a rókát. Kifordítás előtt csípd be ollóval az íves részeket, majdnem a varratig, hogy majd szépen kisimuljanak. Fordítsd ki!

 

5. Lépés: Farok

 

A farok alkatrészre 1 cm-rel kisebb közbélést vasalj. Hajtsd félbe az alkatrészt és tűzd le a színoldalon úgy, hogy a közbélés mentén haladj. Ezután a levarratlan végét 45°-os szögben vágd be kb. 1-1 centinként majdnem a varratig.

 

róka farkaróka farka

 

6. Lépés : Befejezés

 

Töltőanyagként gyapjút használtuk. Apránként haladva, egyesével minden lábba és fülrészletbe tegyél gyapjút, majd folytasd a törzsével. Végül illeszd a kitömött farkát a helyére és láthatatlan öltéssel varrd be a lyukat, ezzel együtt a farkát.

 

róka kitöméseróka kitömése

 

Következik a díszítés, varrj szemet a rókának és tegyél egy sálat a nyakába.

 



Ezzel a technikávak készíthető még: farkas, kutya, mosómedve, őzike, mókus, ló, unikornis - minden olyan állat, aminek hosszúkás feje és rövid fülei vannak. A testet kell csak átformálni és/vagy a füleken igazítani.

 

Dinó:

 

1. Lépés:

 

Nyomtasd ki a szabásmintát és szabd ki az alkatrészeket, mindenhol +1 cm a varrásszélesség.

 

dinó szabásminta

 

 

2. Lépés: Tüskék összevarrása


A tüskéket színt színnel szembe fordítva varrd össze! Az íveknél csípd be egy ollóval majdnem a varratig, hogy kifordításkor szépen kisimuljon.

 

3. Lépés: Test összeállítása

 

Ez egy kicsit egyszerűbb, mint a róka esetében. A H betűt, vagyis a lábakat varrd be a helyére! (Bővebben ld. a rókánál.)

dino összevarrásadino összevarrása

 

Ezután a dinó testének összevarrása következik. Varrás előtt csúsztasd be a már színére kifordított tüskéket a két anyag közé, ellenőrizd, hogy a megfelelő helyen van-e, majd jól gombostűzd a helyére! Összevarráskor a dino hátának íve és a tüskék íve nem simul egymásba, menet közben igazgatni kell.

Tehát, színt színnel szembefordítva varrd össze a dinót a nyakától egészen a farkáig. A mellső lábak és a nyak között hagyj ki egy kis rést, amin keresztül kifordathatod!

összevarrt dinó

 

4. Lépés: Befejezés

 

Apró gyapjúgombócokkal kezdd el kitömni a dinót, először a farkát, lábait, fejét, végül a törzsét.

 

5. Lépés: Díszítés

 

A díszítéssel igazi karaktert varázsolhatsz a dinódnak. Készítheted hímzéssel, gyöngyözéssel, textilfestéssel, aplikálással.

 

Íme néhány állat a családból. Ezek bármelyikét elkészítheted hasonló szabásminták segítségével.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Webáruház készítés